ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Πριν λίγες μέρες πήγαμε στο μουσείο της Ελεύθερνας. Αφού μας ξενάγησε μια αρχαιολόγος, ο κύριος μας είπε να διαλέξουμε το έκθεμα που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Και να τι διάλεξε ο καθένας και η καθεμιά μας.

Εμένα μου άρεσε το δωμάτιο με τα οστά. Το επέλεξα επειδή έβλεπα ανθρώπινα οστά, γύρω ξύλα και πέτρες μικρές και μαύρο καμένο χώμα. Έτσι έκαιγαν τα σώματα των νεκρών στην αρχαία εποχή.

Άννα

Εμένα μου άρεσε η χάλκινη-πρασινωπή ασπίδα-καπάκι κατσαρόλας. Το επέλεξα επειδή μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούσαν.

Εβελίνα

Επέλεξα τη βιτρίνα με τα οστά. Ήταν περίεργα, επίσης ήταν από κάποιο άνθρωπο ο οποίος ήταν αιχμάλωτος. Ακόμα μου άρεσαν και τα αγγεία σε αυτή τη βιτρίνα.

Θεμιστοκλής

Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν τα νομίσματα. Τα επέλεξα γιατί αν τα παρατηρήσεις είναι τόσο περίτεχνα και σχεδιασμένα με τόσο λεπτομερή τρόπο που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Άλλος ένας λόγος που τα επέλεξα είναι ότι έχω κι εγώ σε αντίγραφα κάποια από αυτά. Επίσης το ότι οι αρχαίοι είχαν αναπτύξει το εμπόριό τους με χρήματα είναι πολύ σπουδαίο.

Θεόδωρος

Εμένα μου άρεσε το μάτι. Νόμιζαν ότι διώχνει όλες τις κατάρες, αλλά δεν έκανε τίποτα, απλώς έτσι νόμιζαν.

Κώστας

Εγώ επέλεξα τα κάρβουνα που έκαψαν τους στρατιώτες. Μου άρεσε ο τρόπος που τιμούσαν τους νεκρούς στρατιώτες. Μου άρεσε που, όταν πέθαινε ένας στρατιώτης, τον καίγανε μαζί με τα αγαπημένα του πράγματα νομίζοντας ότι θα τα έχει ο νεκρός στην άλλη ζωή.

Κωνσταντίνος

Διάλεξα τις μεγάλες κανάτες, τα μεγάλα δοχεία και κλαδιά. Μου έκανε εντύπωση ότι διατηρήθηκαν έτσι μετά από τόσα χρόνια, κάτω από πέτρες, λάσπη και χώμα. Επίσης επειδή ήταν πολύ μεγάλα και χωρούσαν πολλά πράγματα.

Λένα

Εγώ επέλεξα την βιτρίνα 3 διότι μου άρεσαν τα πράγματα της καθημερινής τους ζωής και πώς επιβίωναν. Μου έκανε εντύπωση το πώς έφτιαχναν όλα αυτά τα εργαλεία καθημερινής ζωής και επιβίωσης. Μου άρεσαν τα αγγεία που έβαζαν τα οστά των ανθρώπων και ο τρόπος με τον οποίο τιμούσαν τους πεθαμένους πολεμιστές.

Μάνος

Μου άρεσαν όλα όσα είδα στο μουσείο, αλλά πιο πολύ μου τράβηξε την προσοχή ο τρόπος που έψηναν με τις σούβλες και με τις κατσαρόλες, γιατί όλα τα αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο. Μου άρεσαν επίσης τα αγγεία στα οποία έβαζαν τα οστά των πολεμιστών αφού έκαιγαν τα σώματά τους, γιατί έπρεπε να κρατήσουν τα οστά τους για να τους θυμούνται. Εμένα μου άρεσε αυτό, επειδή όποιος και να ήταν ο νεκρός έπρεπε να τον τιμήσουν.

Μανόλης

Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν τα αρχαία κοσμήματα. Μου φάνηκαν ιδιαίτερα πολύτιμα και έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης μου άρεσαν τα σχέδια και τα χρώματά τους.

Μαριλέτα

Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν οι ασπίδες. Είχαν πολλά και ωραία σχέδια. Μου άρεσαν τα σχέδια με λιοντάρια και διάφορα άλλα ζώα που είχαν δει στα ταξίδια τους. Μου φάνηκε δύσκολη η κατασκευή τους, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τις επέλεξα.

Νέδα

Επέλεξα τις ασπίδες. Στην πραγματικότητα δεν ήταν ασπίδες, αλλά καπάκια από κατσαρόλες. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί από μακριά φαινόταν σαν ασπίδα. Εγώ δεν το είχα καταλάβει, όταν το κατάλαβα γέλασα. Θα ήθελα να ξαναπάω σε αυτό το μουσείο, έχει τόσο ωραία πράγματα!

Στάθης

Διάλεξα από μια προθήκη ένα περιδέραιο. Το διάλεξα επειδή μου φάνηκε πολύ όμορφο και επίσης επειδή μου θύμιζε ένα κολιέ που φοράει η γιαγιά μου. Μου κάνει εντύπωση που κάτι τόσο παλιό μου θυμίζει κάτι που φοράει η γιαγιά μου σήμερα.

Χλόη