Κατάθεση στεφάνου και λόγος για την επέτειο της μάχης της Κρήτης

Την Παρασκευή 21 Μαϊου τιμήσαμε την επέτειο της μάχης της Κρήτης με κατάθεση στεφάνου από το τμήμα ΣΤ2 στο Hρώο του Άδελε και ομιλία από τη μαθήτρια Παναγιώτα. Συγχαρητήρια στον δάσκαλο του ΣΤ2 Μαρκάκη Δημήτριο και στην δασκάλα παράλληλης στήριξης Καλαθά Αντιγόνη για την πρωτοβουλία, Στους μαθητές μας ευχόμαστε του χρόνου στο γυμνάσιο να γιορτάσουν την επέτειο όπως αρμόζει στην περίσταση.

Ο λόγος :

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από εκείνο το πρωινό του Μαΐου του 1941 που ο ουρανός της Κρήτης σκεπάστηκε από δεκάδες γερμανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν τις πόλεις και από τα οποία έπεφταν εκατοντάδες πάνοπλοι αλεξιπτωτιστές. Ήταν η συνέχεια της μάχης της Ελλάδας.

Οι νέοι της Κρήτης δεν βρίσκονταν στο νησί. Δεν είχαν καταφέρει να επιστρέψουν ακόμα, μετά την κατάρρευση του μετώπου. Ωστόσο, οι Κρητικοί δεν πτοήθηκαν. Όλοι μαζί, άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, οπλίστηκαν με ότι βρήκαν εύκαιρο (τσουγκράνες, δρεπάνια, εργαλεία, παλιά όπλα) και όρμησαν στους εισβολείς. Μαζί με τους Κρητικούς πολέμησαν με γενναιότητα και συμμαχικές δυνάμεις Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών.

Μόνο την πρώτη ημέρα της εισβολής, οι Γερμανοί πλήρωσαν βαρύ φόρο με 1.800 νεκρούς.

Και εκεί που ήταν σίγουροι ότι ήταν ζήτημα δυο ημερών η κατάληψη του νησιού, αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση και χρειάστηκαν σχεδόν δυο εβδομάδες για να το καταλάβουν. Πλήρωσαν με 6.000 νεκρούς αλεξιπτωτιστές, υποχρεώνοντας τον Χίτλερ να διαλύσει το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών και να στείλει τους επιζήσαντες στο μέτωπο της Ρωσίας.

Και με ένα ριζίτικο οι Κρητικοί έστειλαν μήνυμα στον Χίτλερ:

Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη

ξαρμάτωτη την ηύρηκες και λείπαν τα παιδιά τζη.

Στα χιόνια πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία

μα πάλι πολεμήσανε για την ελευθερία.

Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε η Κρήτη για την άμυνά της. Χωριά ολόκληρα καταστράφηκαν, δεκάδες άμαχοι εκτελέστηκαν. Η Κάντανος, τα Ανώγεια, μαρτυρικά χωριά που πλήρωσαν το θάρρος και τον πατριωτισμό των κατοίκων τους.

Η μάχη της Κρήτης έμεινε για πάντα σύμβολο θάρρους, και αντίστασης για κάθε ελεύθερο άνθρωπο σε όλη τη γη.